Open

Nieuws

03/12/2020

Wat kan je het beste doen bij vorst?

Wat kan je het beste doen bij vorst?
Wat te doen bij vorst? EV Team geeft u een aantal handige tips voor uw auto bij vorst.

Wel doen:

 1. Een krabber gebruiken in combinatie met antivriesmiddel. Dat is vooral een goede remedie tegen een dun laagje ijs. Bij een dikke laag ijs is die methode niet de meest zuinige. U kunt de ruiten ook vooraf behandelen met een antivriesmiddel.
 2. De achter- en voorruitverwarming gebruiken: zet de verwarming op maximaal, zet de airco aan (om het vocht op te nemen) en zet de ventilatie voluit. Bij sommige EV's kan ook de (voorruit)verwarming via uw telefoon geactiveerd worden, zoals met de Tesla app.
 3. Gebruik een beetje talkpoeder om te vermijden dat het rubber van de deuren en kofferdeksels vastvriest. Sommige EV's zijn voorzien van een systeem wat uw deur open "breekt", maar niet alle auto's zijn hiervan voorzien.
 4. Zet de ruitenwissers ’s nachts omhoog om te voorkomen dat het rubber tegen de voorruit vastvriest.
 5. Maak de ruiten geregeld schoon. Schone ruiten absorberen veel minder snel vocht en vriezen dus minder makkelijk aan.
 6. Wil de auto niet starten? Probeer de accu dan zo min mogelijk extra te belasten. Zet alle lichten en andere energieverbruikers – zoals ventilatie, verwarming, radio en ruitenwissers – uit. Dit geldt voor hybride auto's - het komt weinig voor dat een elektrische auto niet start.

Niet doen:

 1. De bevroren ruit met warm water ontdooien. Door de temperatuurschok kunnen de ruiten barsten. Bovendien is het effect maar van korte duur, aangezien het warme water onmiddellijk weer aanvriest.
 2. De voorruit afdekken met krantenpapier. Het papier wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk los te krijgen. Een stevig stuk karton tussen de ruitenwissers plaatsen, is wel een goed idee en zal de voorruit wél ijs- en sneeuwvrij houden.
 3. De truc met de aardappel gebruiken. Sommigen beweren dat de voorruit inwrijven met een doormidden gesneden aardappel helpt om een ijslaag te voorkomen. Dat is niet het geval. Bovendien kan er veel zetmeel op de voorruit achterblijven, waardoor uw zicht verslechtert.
 4. Tijdens het krabben de motor aanzetten. Die zal nauwelijks opwarmen in stilstand. Het is ook slecht voor de motor en voor uzelf, aangezien u dan tijdens het krabben ongezonde gassen inademt. 
 5. De handrem van de wagen gebruiken. Parkeer de auto liever in de versnelling en plaats – als de auto op een helling staat – één of twee wielblokken. Voor elektrische auto's en hybride automaten geldt: Zet de auto gewoon in zijn "P" versnelling.
Terug naar overzicht